Κέντρο Αριστείας Jean Monnet ΑΠΘ, “Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και Θρησκεία/ες”

Κέντρο Αριστείας Jean Monnet ΑΠΘ

“Ευρωπαϊκός Συνταγματισμός και Θρησκεία/ες”

Ακαδημαϊκή Συντονίστρια:

Λίνα (Τριανταφυλλιά) Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται με απόφαση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από διαγωνιστική διαδικασία κατά την οποία αξιολογήθηκαν αιτήσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο. To Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2018, με την προοπτική να λειτουργήσει ως μία εστία γνώσης για θέματα που αφορούν τη σχέση του θρησκευτικού φαινομένου με τον ευρωπαϊκό συνταγματικό πολιτισμό και τις θεμελιώδεις συνταγματικές αξίες της Ευρωπαϊκής (Συμ)Πολιτείας. Συγκεντρώνει ερευνητές από διαφορετικά τμήματα του ΑΠΘ (κυρίως Νομική, αλλά και Πολιτικών Επιστημών και Θεολογικής) αλλά και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΕΚΠΑ και από Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το τριετές πλάνο δραστηριοτήτων περιλαμβάνει:

 1. τη διδασκαλία μαθημάτων, τη διοργάνωση καλοκαιρινού σχολείου και τον σχεδιασμό μαθημάτων ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,
 2. τη διεξαγωγή έρευνας από τα μέλη του στις θεματικές του,
 3. τη διοργάνωση ακαδημαϊκών εκδηλώσεων, συνεδρίων και διαλέξεων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τον ακαδημαϊκό κόσμο της Ελλάδας και της Ευρώπης,
 4. τη συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς από την Ελλάδα και την Ευρώπη, επαγγελματικούς φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών καθώς και με διευρωπαϊκά επιστημονικά δίκτυα.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Κέντρο Αριστείας

 • έχει οργανώσει τα εξής (ενδεικτικά):
 • Επιστημονικές ημερίδες
  • 30/03/2019, με θέμα: "Θρησκευτική ελευθερία, εκκλησία και Σύνταγμα: στη συγκυρία της συνταγματικής αναθεώρησης" (30 Μαρτίου 2019) σε συνεργασία με τον Όμιλο «Αριστόβουλος Μάνεσης» υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήθηκαν ο Αντιπρόεδρος ε.τ. Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστος Ράμμος, ο Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Αντώνης Μανιτάκης, η Αν. Καθηγήτριας ΑΠΘ και ακαδημαϊκής συντονίστριας του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου και ο Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σωτηρέλης.
  • 09/04/2019, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΚΑΙΡΟΣ», με θέμα: «"Θρησκευτική Εκπαίδευση και Σύνταγμα - Συγκλίσεις και Πολώσεις", με ομιλήτριες/τές: Αγγελική Ζιάκα (Αν. καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ), Εύη Ζαμπέτα, (Αν. καθηγήτρια Συγκριτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ), Στέργιο Κοφίνη (Δρ. Νομικής και Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων), Λίνα Παπαδοπούλου (Αν. Καθηγήτρια και Ακ. Συντονίστρια Κέντρου Αριστείας ΑΠΘ),  Παναγιώτη Νικολόπουλο (επίκ. καθηγητή Αστικού Δικαίου (ΕΚΠΑ) και Δικηγόρο του ‘Καιρού’) με συντονιστή τον Αν. Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας, κ. Νίκο Μαγγιώρο.
 • Διαλέξεις στις οποίες εισηγήθηκαν οι:
  • Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Καθηγήτρια και Κοσμητόρισσα Νομικής Σχολής ΑΠΘ (28/11/2018)
  • Anna-Sara Lind, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ουψάλας, Σουηδίας (02/07/2019)
  • Rosie Harding, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Birmingham, Η.Β. (02/07/2019)
 • Υποστήριξε ή συνδιοργάνωσε
  • Με την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διήμερο συνέδριο με τίτλο «Human Rights and Cultural Diversity» (26-27/11/2018)
  • την Ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και το Κέντρο Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 25 Φεβρουαρίου 2019, στην οποία εισηγήθηκαν, υπό τον συντονισμό του κ. Βασίλειου Σκουρή, Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην Προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Αν. Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ο κ. Ιωσήφ Κτενίδης, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, και υπό τον συντονισμό της κ. Χριστίνας Δεληγιάννη – Δημητράκου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθύντριας ΚΔΕΟΔ, η κ. Αθηνά Κοτζάμπαση, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ,  η κ. Αφροδίτη Δημοπούλου, δικηγόρος και ερευνήτρια στο ΚΔΕΟΔ στον τομέα Ευρωπαϊκής Προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και η Λίνα Παπαδοπούλου.
 • Τη δημοσίευση άρθρων, μελετών, σχολιασμών και απόψεων σε επιστημονικά περιοδικά και στον τύπο.
 • Έχει κυκλοφορήσει σχετικά Newsletter.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://jm-euconst.auth.gr/center/el/