ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί ότι η παράνομη χρήση στο διαδίκτυο έχει αλλάξει τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τελικού στόχου. Όσοι εμπλέκονται σε εγκλήματα που διαπράττονται στον κυβερνοχώρο είναι συχνά μέλη εγκληματικών οργανώσεων που διενεργούν πράξεις παράνομης διείσδυσης ή επιθέσεις σε ηλεκτρονικά συστήματα. 
Τέτοιες ενέργειες είναι συχνά υποκινούμενες από πολιτικά κόμματα, είτε αποσκοπούν σε χρηματικό όφελος. Οι νέες αυτές εγκληματικές οργανώσεις είναι οπλισμένες με εξαιρετικές ικανότητες προγραμματισμού και αποτελούν μια σημαντική πρόκληση τόσο για τους ερευνητές του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο όσο και για την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η έρευνα από μόνη της δεν αρκεί για την καταπολέμηση των σημερινών απειλών του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η Ευρώπη καλείται να επενδύσει σε έρευνα που συνδυάζει την εκπαίδευση και την κατάρτιση όλων των εμπλεκομένων στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Το Ελληνικό Κέντρο για το Κυβερνοέγκλημα αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας να βελτιώσει σημαντικά, αν όχι ριζικά, την εκπαίδευση και την έρευνα στο αναπτυσσόμενο, με γοργούς ρυθμούς, έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Το GCC, ως ένα εθνικό έργο, συμπληρώνει άψογα διακρατικά έργα, όπως το 2CENTRE (Κέντρα εγκλήματος του Δικτύου Αριστείας), και το Β-CCENTRE. Διαχειριστής του έργου είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ τα λοιπά μέλη της κοινοπραξίας είναι το Safenet, το ΑΠΘ και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Επιστημονικώς υπεύθυνος προγράμματος για το ΑΠΘ:
Ιωάννης Ιγγλεζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Ερευνητική ομάδα:
Μέλη ΔΕΠ: Λίλιαν Μήτρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παν. Αιγαίου, Τατιάνα Συνοδινού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Philippe Jougleux, Επίκουρος Καθηγητής. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου