Νίκη της ομάδας του ΑΠΘ σε νομικό debate με τη Νομική Αθηνών

Το debate έλαβε χώρα την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Μιχάλης Επ. Ζαφειρόπουλος», διοργανώθηκε από το ανεξάρτητο και επίσημα αναγνωρισμένο από την Πρυτανεία του Ε.Κ.Π.Α. φοιτητικό πολιτικό περιοδικό "Νομικός Παλμός" και είχε θέμα «Υπόθεση Coman: Γάμος Ομοφύλων και Δικαίωμα κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η υπόθεση, που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C‑673/16), σχετίζεται με τελεσθέντα στο Βέλγιο γάμο μεταξύ δύο ανδρών, ενός Ρουμάνου και ενός Αμερικανού, και το ερώτημα εάν η Ρουμανία (που στο Σύνταγμά της ορίζει ρητά τον γάμο ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας και στον Αστικό της Κώδικα απαγορεύει την αναγνώριση γάμων ομοφύλων τελεσθέντων στο εξωτερικό) είναι υποχρεωμένη, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, να επιτρέψει την εγκατάσταση πολίτη τρίτης χώρας (ΗΠΑ) ως συζύγου ή μέλους της οικογένειας του ευρωπαίου (Ρουμάνου) πολίτη, Adrian Coman.

Την κριτική επιτροπή για την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας του debate αποτέλεσαν οι:

  • Βασίλειος Σκουρής: Πρόεδρος Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, Πρώην Πρόεδρος Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Κωνσταντίνος Μενουδάκος: Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Αθανάσιος Ράντος: Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Μαρία Χυτήρογλου: Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου.

 

Επιστημονικά υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο Γεώργιος Γεραπετρίτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και η Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος του ALPHA, Γιάννα Παπαδάκου.

Ενεργό ρόλο είχε το κοινό, το οποίο ψήφισε υπέρ της ομάδας της Αθήνας, που αποτελούνταν από τις φοιτήτριες Ευαγγελία Μητροπούλου και Σοφία-Αρετή Σφριντζέρη και τον φοιτητή Δημήτρη Σκαφτούρο.

Οι κριτές, ωστόσο, ομοφώνως έκριναν ως καλύτερη την ομάδα του ΑΠΘ, την οποία αποτέλεσαν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Ιωάννα Μπεγιάζη και Ειρήνη Πιπίδη-Καλογήρου και ο προπτυχιακός φοιτητής Νικόλας Μπλούνας. Την προετοιμασία τους έφεραν σε πέρας οι υποψήφιοι διδάκτορες συνταγματικού δικαίου, Αγγελίνα Βλάχου και Γεώργιος Γεωργόπουλος.